Frissen él bennem az élmény, amikor a Downton Abbey sorozat első részét megnéztem. Azonnal magával ragadott a fiktív birtokon élő angol arisztokrata Crawley család és az őket több évtizede szolgáló személyzet tagjainak összefonódó története, így mondanom sem kell, hogy rajongója lettem a sorozatnak.
Olyannyira, hogy később nemcsak az estéimet szántam rá a sorozat egy-egy epizódjára, hanem már úgy válogattam a karácsonyi dekorációnak való díszeket is, hogy a régi időket idézze meg az otthonunkba. Aztán már nemcsak a díszek válogatása, hanem az is fontos lett, hogy úgy teázzunk, ahogy a sorozatban tették, és emellé olyan étkeket együnk, amit ők ettek. Így adódott, hogy kedves barátaimtól megkaptam a Downton Abbey sorozathoz készült, gyönyörű képekkel ellátott szakácskönyvet, amelyből kedvemre készíthetem el az éppen aktuális kedvenc desszertemet.
Ezúttal a scone-ra esett a választásom, mert nagyon gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. A sütemény skót eredetű és hasonlít egy pogácsához, amelyet vajjal és lekvárral fogyasztanak. Az íze igazán csodálatos, a délutáni tea mellé kiváló kiegészítő.
Így készítsd el:
Amire szükséged van:
- 250 g liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 70 g mazsola
- 200 ml zsíros tejszín
A tepsit béleld ki sütőpapírral, vagy vajazd ki!
Egy tálban keverd össze a lisztet, a tejszínt, a mazsolát és gyúrd össze a tésztát.
Nyújtsd ki a sodrófával a tésztát, majd kerek formájú kiszúróval szúrjuk ki a scone-okat.
A tojásfehérjét egy teáskanál vízzel keverjük össze és kenjük meg a scone-ok tetejét, végül szórjuk meg 1 evőkanál cukorral.
Nem maradt más hátra, mint a 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütni, végül vajjal és lekvárral tálalni.